Na tomto místě bychom Vám představovali zajímavé osobnosti (hlavně ty žijící), kteří se v oblasti Jeseníků narodili, žijí a pracují zde nebo je naše hory nějakým způsobem ovlivnily.
Dne 12.6. - 13.6.2015 proběhlo slavnostní otevření této unikátni expozice v Ostružné na Jesenicku. Toto slavnostní otevření přívítalo kolem 150 zájemců. Toto muzeum nese značku "Jeseníky - Originální produkt"
Pokud pojedete na Jesenicko, zastavte se v obci Ostružná. Navštivte Skiland, dejte si výborný oběd a navštivte tuto expozici.
V měsíci květen se toho v Jeseníkách uskutečnilo opravdu hodně.
Jeseníky navštívilo několik zemí světa a to jak na Rallye Rejvíz 2015 tak také na účast Závodu Míru.
Jeseníky pronikly několikrát do zahraničí, nedávno třeba do Beneluxu, podívejte se sami.
Jaroslav Sapík v krátkosti - Narodil se v letech 1952. Vyučil se v pražském hotelu Ambassador, kde pak čtrnáct let působil jako šéfkuchař. Cenné poznatky pro jeho odborný růst přinesla praxe v zahraničí, zejména v Německu a Rakousku, ale také v luxusních hotelech ve Španělsku, Maďarsku, Anglii, Singapuru, Rusku a Indii. Zúčastnil se úspěšně mnoha mezinárodních i domácích kulinářských soutěží. Od roku 1967 působí jako externista Pražského hradu, kde se podílel na přípravách menu pro významné světové osobnosti. Dnes řídí rodinný penzion a restauraci U Koně v Klokočné nedaleko Prahy. Také jeho děti se vyučily v oboru a pokračují v rodinné tradici.
Kyle Bairnsfather,
Původem z USA, od narození žil v Bostonu. Mnohamiliónové město ale nakonec vyměnil za malebnou vesnici v podhůří Jeseníků. Usadil se v Bělé pod Pradědem. Do Česka přijel s mírovým sborem po sametové revoluci. Později tu vystřídal několik zaměstnání.
Motto: „Příroda nikdy nezradí srdce, které ji miluje“ (William Wordsworth)
Jesenická krajina je pro Jiřího M. Doležela více než jedno desetiletí prostorem, který mu pomáhá udržovat rovnováhu s mnohdy agresivním světem, je pro něj místem zklidnění a zastavení se v běhu času. Autor dobře ví, že poznat krajinu a dokázat ji fotograficky zachytit nelze několika náhodnými procházkami do přírody. Vrací se mnohokrát v různých ročních obdobích a světelných proměnách na objevená místa, která ho vždy nově oslovují.
Šéfkuchař Tomáš Pekař měl tu čest již od studií pracovat pod vedením těch nejlepších, tehdy kapitána národního týmu kuchařů a cukrářů, pana Jiřího Krále, v Obecním Domě v Praze. Dále pak s šéfkuchařem Ladislavem Samkem, Zdenkem Pohlreichem či Martinem Jiskrou. Vařil v řadě 4* a 5* hotelů v Čechách jako hotel Alta v Praze nebo Zámek Štiřín, kde pracoval pod ministerstvem zahraničních věcí. Nyní je executive cheff v restauraci Vila Elis v Jeseníku.
Povzdechů, že kvalitní gastronomie v regionech chybí, zvláště v těch vzdálenějších od hlavního města, jsme slyšeli dost. V jesenické Vile Elis se dlouhodobě snaží o kultivaci jak místní, slezské kuchyně a zároveň o prezentaci moderních trendů světové gastronomie. Proto v pátek 17. 10. 2014 připravila Vila Elis svým hostům vrcholný gurmetský zážitek. Jako hostujícího kuchaře pozvala pana Martina Štangla, který pracuje jako sous chef v pražské restaurace La Degustation Bohême Bourgeoise, oceněné michelinskou hvězdou; tedy v jedné ze dvou restaurací, které se tímto oceněním mohou prezentovat svým hostů v České Republice.
Německá TV z Drážďan v Jeseníkách
Do Jesenických hor zavítala televize z Drážďan.
Moderátorka Beate Werner diváky zavedla do Priessnitzových lázní, jesenického archivu, na železniční trať zvanou Slezský Semmering i na zámek Jánský Vrch.
Štáb zavítal též do Rejvízu, navštívil zástupce tamní řecké komunity a hovořil i s původními německými obyvateli, kteří na Jesenicku dosud žijí.