Na tomto místě bychom Vám představovali zajímavé osobnosti (hlavně ty žijící), kteří se v oblasti Jeseníků narodili, žijí a pracují zde nebo je naše hory nějakým způsobem ovlivnily.
Motto: „Příroda nikdy nezradí srdce, které ji miluje“ (William Wordsworth)
Jesenická krajina je pro Jiřího M. Doležela více než jedno desetiletí prostorem, který mu pomáhá udržovat rovnováhu s mnohdy agresivním světem, je pro něj místem zklidnění a zastavení se v běhu času. Autor dobře ví, že poznat krajinu a dokázat ji fotograficky zachytit nelze několika náhodnými procházkami do přírody. Vrací se mnohokrát v různých ročních obdobích a světelných proměnách na objevená místa, která ho vždy nově oslovují.
Šéfkuchař Tomáš Pekař měl tu čest již od studií pracovat pod vedením těch nejlepších, tehdy kapitána národního týmu kuchařů a cukrářů, pana Jiřího Krále, v Obecním Domě v Praze. Dále pak s šéfkuchařem Ladislavem Samkem, Zdenkem Pohlreichem či Martinem Jiskrou. Vařil v řadě 4* a 5* hotelů v Čechách jako hotel Alta v Praze nebo Zámek Štiřín, kde pracoval pod ministerstvem zahraničních věcí. Nyní je executive cheff v restauraci Vila Elis v Jeseníku.
Povzdechů, že kvalitní gastronomie v regionech chybí, zvláště v těch vzdálenějších od hlavního města, jsme slyšeli dost. V jesenické Vile Elis se dlouhodobě snaží o kultivaci jak místní, slezské kuchyně a zároveň o prezentaci moderních trendů světové gastronomie. Proto v pátek 17. 10. 2014 připravila Vila Elis svým hostům vrcholný gurmetský zážitek. Jako hostujícího kuchaře pozvala pana Martina Štangla, který pracuje jako sous chef v pražské restaurace La Degustation Bohême Bourgeoise, oceněné michelinskou hvězdou; tedy v jedné ze dvou restaurací, které se tímto oceněním mohou prezentovat svým hostů v České Republice.