
Jsme Centrem Pivních Vynálezů Alfreda Beernitze. U nás se dobře najíte, okusíte nevídané a dozvíte se neslýchané. To vše v prostředí tejemých Jeseníků. Restaurace se nachází v místě, Vily Elis, která se změnila na Beernitz. Naleznete ji hned pod vlakovým nádražím.
KONTAKT:
Tyršova 319 / 28, 790 01 Jeseník
V čem je vlastně Beernitz vyjímečná? Naleznete zde široký výběr piv, ať už z tmavých, světlých nebo různé ležáky.
Je významnou i tajemnou postavou historie odlehlých Jeseníků. jeho odkaz byl ke konci 20. století pozapomenut, nyní se však vrací na světlo světa. Alfred Beernitz byl jesenický rodák, byl významnou součástí rozvoje tohoto hornatého regionu, jako i příznivcem úzkých vztahů mezi Čechy a Němci. Sám byl velkým nadšencem technologické revoluce a alchymie, což mu již v útlém věku otvíralo dveře k odborné literatuře i prvním chemickým pokusům.
Již v rané dospělosti se u něj prolnula touha po vynalézání s láskou k pivu. Výsledkem tohoto souznění byl nespočet pivních vynálezů a zlepšováků, často užívaných dodnes!
V pozdějším věku se dokonce začal věnovat pokusům a bádání nad nápojem dlouhověkosti, jehož bylo pivo původně základní ingrediencí.
-Byl prvním z milovníku smaženého sýru, který se poprvé náhodně vytvořil roku 1912, když neměl maso na řízek.
Zamiloval si ho natolik, že hned začal experimentovat s dalšími druhy obalovaných sýrů, z nichž nejvíce rozšířil recept na Alfredovy obalované tvarůžky.
Roku 1914 vytvořil pivní "Beerger", později nahrazen názvem "Burger". Celosvětově se rozšířil hlavně díky Čechoameričanovi
Ray Krocovi, majiteli sítě McDonald. Alfred ho znal osobně.
Roku 1919 vytvořil během svého pobytu v USA recepturu na lahodné kuře "BFC" (Beernitz Fried Chicken), které připravil i svému známému Heraldu Sandersovi, jemuž zachutnalo natolik, že se jej rozhodl vylepšit a později rozšířit jako ikonu svého řetězce "KFC" v Americe i po celém světe.
Pokud máte chuť dát si výborné pivo, doporučíme Vám pár typů, určitě si právě Vy vyberete a oblíbíte si.
Alfred Beernitz šel vždy rád proti proudu, a proto se neztotožňoval ani s masovým přechodem na spodně kvašená piva, což měl v dobrém slova smyslu na svědomí zejména úspěch Měšťanského pivovaru v Plzni (polovina 19. století).
V této době čelilo krachu mnoho malých pivovarů, čemuž se náš pivní vynálezce pokoušel zabránit, neboť usiloval o nápaditost chutí. Jako důkaz této pivní pestrosti Vám nabízíme Beernitzovo degustační prkénko, díky němuž ochutnáte v krátkém okamžiku tři různá piva, jež máme aktuálně na čepu. K prkénku také ZDARMA dostanete domácí výtečné listové tyčinky.
Tři litry piva. A právě tuto várku máte možnost ochutnat díky naší stolní pípě o objemu 3 litry. Aby Vám pivo více chutnalo, dostanete od nás k této nabídce ZDARMA sládkovu svačinu v podobě poctivých krajíců chleba se škvarkovou pomazánkou.
Seznamte se s beernitzovou filosofií, jak pracoval s pivem, oč mu šlo a co ho bavilo. vyzkoušejte ŠEST pivních stylů z našich degustačních zkumavek a ochutnejte k nim jednu z hlavních složek piva - slad.
Co každá ze zkumavek obsahuje?
V první zkumavce ochutnáte Světlý ležák
-Základní typ spodně kvašeného piva. Ve vůni nalezneme prvky sladu a chmele, barva je zlatá, chuť sladová, v závěru se projevuje chmelová hořkost.
V druhé zkumavce ochutnáte Tmavý ležák
-Odnož spodně kvašeného piva. Přidávají se barevné či nakuřované slady, které pivu dodají karamelové aroma a temnou barvu, chuť nejčastěji po čokoládě či pražené kávě.
Ve třetí zkumavce na Vás čeká Ale [ejl]
-Tyto piva mají ovocný či kořenný nádech, z pravidla jsou silně chmelená (více hořká).
Ve čtvrté zkumavce ochutnáte IPA [India pale Ale]
-Svrchně kvašené pivo, jehož styl vyznačuje intenzivní chmelovou vůní i chutí. barva je v odstínech zlaté až měděné, chuť i vůně jsou výrazné po chmelu, cítit lze citrusy, ovoce či pryskyřice).
V páté zkumavce ochutnáte Pšeničné pivo
-Svrchně kvašené pivo, kde minimálně třetina sladu je z pšenice. Ve vůni můžete objevovat ovoce (například banán) nebo také hřebíček. Pivo je světlé až slámové barvy, vyznačuje se bohatou pěnou)
V šesté, poslední zkumavce dostanete ochutnat Porter
-Zástupce svrchně kvašených piv. Ve sladové vůni lze cítit pražený slad i čokoládu. Chuť tmavého, silného piva je výrazně sladová doprovázená tóny oříšku, kávy či lékořice.
Alfred miloval pivní experimenty a neuznával konzervatismus, k němuž pivovárnictví v této době směřovalo. Šel tomu naproti a zkoušel různě piva ozvláštnit nejruznějšími jesenickými i cizokrajnými bylinkami, kořeními i novými příchutěmi. Díky GUSTATUSU, který Beernitz vynálezl, si můžete vlastnoručně ozvláštnit naše pivo rozmanitými příchutěmi, a to třeba zázvorem, sladem, chmelem, bylinkami nebo třeba s chillim, citrusem a další dle nabídky. Samozřejmě i v nealkoholické podobě.
Alfred měřil pouze 139 cm, hledal různé finty, jak vypít tolik piv, kolik jeho přátelé. Tajně začal pomocí skleněné vložky zmenšovat obsah půllitrové sklenice, až se dostal k obsahu 0,3 litrů a položil tak základy dnešnímu malému pivu. Historici tak považuji Alfreda beernitze za vynálezce třetinkového piva.
Pojďte se vsadit s kamarády, že vypijete "Půllitr" za 4 vteřiny! nevěříte? Přijďte vyzkoušet. Dostanete k pivu domáci brambůrky!