Askiburgion-logo
+420 731 128 235
Hlavní stránka   »   Blog   »   Kuchař restaurace oceněné michelinskou hvězdou vařil v jesenické Vile Elis

Na tomto místě bychom Vám představovali zajímavé osobnosti (hlavně ty žijící), kteří se v oblasti Jeseníků narodili, žijí a pracují zde nebo je naše hory nějakým způsobem ovlivnily.

Kuchař restaurace oceněné michelinskou hvězdou vařil v jesenické Vile Elis

Molekulární kuchyně nebo alchymie?

Po šesté se letos v jesenické Vile Elis sešli přátelé dobrého jídla a pití. Pětkrát to bylo při Škole vaření, orientované na netradiční přípravu sezonních a regionálních produktů.

V pátek 17. 10 připravila Vila Elis svým hostům vrcholný gurmetský zážitek. Jako hostujícího kuchaře pozvala pana Martina Štangla, který pracuje jako sous chef v pražské restaurace La Degustation Bohême Bourgeoise, oceněné michelinskou hvězdou; tedy v jedné ze dvou restaurací, které se tímto oceněním mohou prezentovat svým hostů v České Republice.

Martin Štangl v restauraci La Degustation Bohême Bourgeoise pracuje od jejího otevření na podzim roku 2006. V současné době se zajímá o molekulární kuchyni. Získal řadu medailí z kuchařských olympiád a zahraničních soutěží v Rakousku a Thajsku. Diváci ho znají také z televizního pořadu Prima vařečka.

„Pro dnešní večer jsme připravili prezentační menu z místních surovin, které jsme upravili v moderní a pro naši restauraci zcela tradiční úpravě. Byl jsem se projít po nedalekém lese a nasbíral jsem řadu bylin, které jsme pak použili při přípravě jídel. Na závěr máme pro hosty překvapení, při kterém jim ukážeme finální a rychlou přípravu zmrzliny z čerstvého chleba, za pomoci tekutého dusíku. Vždycky je člověk trochu nervózní, když má vařit v jiné než svojí kuchyni, ale vstřícnost a profi přístup kolegů týmu Tomáše Pekaře byl příkladný.“ řekl Martin Štangl, před zahájením servisu menu.

Sabrage

Hosté měli možnost v rámci menu prožít gastronomický zážitek, snoubení jídla a vína v tomto pořadí:

Amuse –bouche

Bohemia Sekt Blanc De Noir Brut    – Sabrage na uvítanou

Lanýžové kapučíno, kachní játra, jedlé kaštany 
Znovín Tramín jakostní suché 

Zauzený třeboňský pstruh, omáčka beurre blanc, celer pečený v chlebu
Pavlov Sauvignon PS Polosuché 

Kuře z farmy Štěpánovsko, sušenkové máslo, pošírovaný žloutek, polenta

Kolby Chardonnay VZH Polosladké

Vyzrálý hovězí bok, omáčka bordelaise, konfitovaný topinambur ve slámovém másle
Proqin Cabernet Moravia PS Suché

Nitro zmrzlina z domácího chleba, hruškové povidla, oplatka z lučiny
Špalkovi Šaler Fortifikované Sladké  

Netradiční bylo i zahájení prezentace vín k jednotlivým chodům, které připravil sommeliér obchodu Makro Cash&Carry Olomouc, jež bylo partnerem večera. Bohemia sekt Blanc De Noir Brut, před hosty otevíral metodou Sabrage – při které se více než 200 let k otevření šampaňského používá šavle.

Degustační menu Vila Elis

V závěru večera hosté potleskem odměnili jak kuchaře, tak celý team restaurace a ihned se ptali, kdy pro ně bude připraveno pokračování gurmestských zážitků. Bylo přislíbeno, že brzy.

Zpět na seznam blogu
nahoru
sledujte nás
fb_icon inst_icon gp_icon

C) Ubytování v Jeseníkách. 2014 Všechna práva vyhrazena

Tvorba webových stránek Netsimple

Jedná se o zkušební verzi webu. Omluvte prosím případné chyby. Děkujeme.