Askiburgion-logo
+420 731 128 235
Hlavní stránka   »   Blog   »   Fotograf jesenické krajiny

Na tomto místě bychom Vám představovali zajímavé osobnosti (hlavně ty žijící), kteří se v oblasti Jeseníků narodili, žijí a pracují zde nebo je naše hory nějakým způsobem ovlivnily.

Fotograf jesenické krajiny

Jiří M. Doležel

Autor se již od mládí angažuje ve fotografické tvorbě. V roce 1972 - 1973 působil v okruhu mladých tvůrců kolem olomoucké „Galerie pod podloubím“, kde se mj. setkával také s Milenou Valuškovou a Vladimírem Birgusem, později se profiloval převážně v oblasti portrétu a krajiny a uskutečnil řadu výstav.  

Současná autorova tvorba, převážně z období posledních tří let, těží ze zaujetí pro jesenickou krajinu. Hledáním podstaty krajiny prostřednictvím detailů a struktur z velké části v umělecky ztvárněných  vodních prvcích reflektuje potřeby lidského nitra po udržování rovnováhy s moderním a mnohdy necitlivým světem a tímto nadčasovým sdělením chce rovněž vtáhnout diváka do děje a do přemýšlení o neopomenutelných hodnotách, které krajina a příroda pozornému divákovi nabízí. 

  

                         Mystéria jesenické krajiny  

Mystéria vody Jiří M. Doležel

 

Výstavu autor připravil pro rok 2013, kdy dovršil své 60té narozeniny a v těchto aktivitách pokračuje i nadále. V roce 2014 byl na základě doporučení známého fotografa Jindřicha Štreita osloven nově vzniklým sdružením Askiburgion, které má za cíl propagovat krásy a jedinečnost Jesenicka. Svými fotografiemi chce autor rovněž napomoci k zviditelňování Jeseníků jako významné rekreační a turistické destinace a k rozvoji cestovního ruchu.               

 S ohledem na „úrodu“ fotografů stejného nebo podobného jména na Olomoucku, autor vystupuje pod fotografickým pseudonymem Jiří M. Doležel.

  

Slovo autora: 

Voda je fenomén, stále proudící a proměňující se, voda je zrození života a  nádherná studnice světel, odlesků a barev, voda přináší napětí i uklidnění, pohlazení  i mrazivý chlad, rozráží skaliska, utváří rokliny a čas pro ni nic neznamená – žije a bude žít věčně     a pokud by naše kouzelná planeta nedej Bože někdy zanikla, tak se neztratí a bude transformována  fascinujícím vesmírem do jiných forem.  

Došlo mi v běhu mého života, hodně s fotoaparátem u oka a hodně svým naturelem ve znamení Ryby vnořen do přírody, že zobrazit taje a kouzla fenoménu vody může být naplňováním jak touhy po kontaktu s jinými dimenzemi, tak chtěním zúročit své fotografické cítění a zkušenosti. Životní putování mne už před řadou let zaválo do Jeseníků, které mi čím dál více ulpívají pod kůží a nutí hledat skryté obrazy, které existují, byť jsou mnohdy ukryty oku návštěvníka a potřebují pro své odhalení více času a větší vnitřní usebrání, ale také mnohdy přízeň štěstěny, místa a atmosféry, aby mohly tiše vklouznout na kartu fotoaparátu proměněny do pixelů.   

Bystřiny, tůně, vodopádky a také struktury zařezaných údolí jsou Jeseníkům díky geologickému vývoji vlastní a pro fotografa může být  výzvou jen neprojít kolem a nezachytit první vjem, ale zkoušet trpělivě hledat cestu k zobrazení jejich podstaty. A i proto se snažím stále a znovu o zobrazení charakteru, energie a nebojím se říci dokonce i duše a magicky krásného tajemství jesenické přírody.

 

Výstavy:

•        1974     Galerie pod podloubím Olomouc (Olomoučtí Beatnici)

•        1985     Výstavní síň Fotochema Ostrava (Portréty, krajiny)

•        2003     Divadlo hudby Olomouc k 50tinám autora (Reflexe cest)

•        2013     Soubor výstav k 60tinám autora (Mysteria jesenické krajiny)

                      Olomouc, Přerov, Šumperk, Priessnitzovy lázně Jeseník

•        2014      leden - Divadlo Petra Bezruče Jeseník (Mysteria jesenické krajiny)

•                     duben-Zastoupení OK při EU Brusel (Iluze reality/realita iluzí)

                                 společně s Jitkou Brabcovou a Oldřichem Šemberou

 

Připravované výstavy:

•        2014      červenec, srpen – Dům umění Znojmo(Mysteria jesenické krajiny)

•                     září – Zámek Prostějov (Mysteria jesenické krajiny)

•                     prosinec – Kulturní Zařízení Střecha, Vrbno pod Pradědem

                                      (Mysteria jesenické krajiny)

 Výstava Mystéria jesenické krajiny Jiřího M. Doležela

     

Zpět na seznam blogu
nahoru
sledujte nás
fb_icon inst_icon gp_icon

C) Ubytování v Jeseníkách. 2014 Všechna práva vyhrazena

Tvorba webových stránek Netsimple

Jedná se o zkušební verzi webu. Omluvte prosím případné chyby. Děkujeme.